EFT-C Partner relatie therapie

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een model voor relatietherapie, dat gebaseerd is op de hechtingstheorie van Bowlby. Het stelt de emoties van de partners centraal en streeft naar een verbeterde emotie-interactie binnen het systeem. 

EFT is ontwikkeld door door Sue Johnson, een Engels-Canadese relatietherapeute en onderzoeker. Om de problemen van paren die een liefdesrelatie hadden te begrijpen legde zij verband met de hechtingstheorie van Bowlby.  Mensen hebben een aangeboren behoefte om verbonden te zijn met iemand die van ons houdt, die er voor ons is en bij wie we ons veilig voelen. Die verbondenheid met een ander help tons om te overleven. Mensen die een gelukkige relatie hebben waarin ze zich geborgen voelen, zijn psychisch en lichamelijk gezonder en ze kunnen de problemen in hun leven beter aan. Partners reageren da nook met paniek, als ze die verbondenheid bedreigd zien. Angst voor afwijzing of verlating ligt onder veel aanvaringen die partners met elkaar hebben. Ze maken ruzie over troep in huis of omdat de ander altijd werkt, maar in feite gaat het om de angst niet meer belangrijk te zijn voor de geliefde en uiteindelijk elkaar te verliezen. Paren voelen zich te kwetsbaar om dat rechtstreeks tegen elkaar te zeggen en vervallen in verwijten of schijnbare onverschilligheid. Er ontstaan patronen, waarbij bij- voorbeeld de een de ander achtervolgt met kritiek in een poging hem te laten inzien dat er geen echt contact meer is. De ander krijgt daardoor het gevoel dat hij faalt en niks goed kan doen en trekt zich terug, waarna de partner haar pogingen om tot hem door te dringen nog heftiger en emotioneler hervat.

EFT Laat partners zien in welke patronen ze verstrikt geraakt zijn en verkent met hen de angsten en pijnpunten die ze bij elkaar raken, waardoor het patron wordt opgeroepen. Door dit te gaan begrijpen en vooral te voelen kunnen partners zich bewust worden van hetgeen ze nodig hebben van elkaar om zich veilig en verbonden te voelen. Onderzoek naar de effecten van EFT laat zien dat escalaties en ruzies al vrij snel tijdens de behandeling minder worden, maar vooral ook dat paren zich na het afsluiten van de behandeling dichter bij elkaar voelen staan en conflicten en meningsverschillen echt kunnen oplossen.